sider med mærkat editorial

Indien 2015

Indien 2015

Siri og jeg er nu tre uger inde i vores to måneder lange rejse, med tog ned gennem Indien og med bus i Nepal.

Under min Asien 2011 rejse lovede jeg mig selv (og Chandan) at næste besøg til Indien ville blive sammen med Siri. Her er vi så, få timer væk fra næste 20 timers togtur hen imod Hyderabad i Sydindien, begge med næser der løber fra en kold uge i Nepal.

Temaet for vores færd er Debian Pure Blends. Mere specifikt vil vi mødes med udviklere og designere af distributioner for at prøve at forstå hvorfor de bryder ud fra Debian (eller udbrydere deraf), og hvordan Debian kan forvedres til bedre at tjene dem - ideelt være i stand til at indeholde sådanne projekter fuldt ud indenfor selve Debian.

Distributioner vi vil undersøge - nogle grundigere end andre - omfatter…

Tak til organisationer og personer som huser os under vores rejse.

Hvordan jeg (ikke) bruger Facebook billeder

Hvordan jeg (ikke) bruger Facebook billeder

Kære Facebook-ven,

Jeg kan godt lide dig og jeg er glad for at du tager/tagger/deler billeder af mig, bare ikke på Facebook!

Jeg har en Facebook-konto, men hænger ikke ud dér.

Del venligst dine billeder offentligt, ikke (kun) inde på Facebook. Og overvej at tillade Fri genbrug af dine billeder, ved at licensere dem med en Fri licens som CC-BY-SA eller CC0.

Her & Nu

Mit forslag er indtil videre at bruge Flickr, og licensere alle billeder som "Attribution, share alike".

Den Perfekte Måde

Det ideelle var at du publicerede billederne på en server du havde kontrol over, eksempelvis Freedombox, men sådan nogen er desværre endnu ikke lette at finde eller at bruge.

Hvorfor ikke Facebook?

Facebook er et lukket system: alle aktiviteter sker eet centralt sted.

Måske generer det dig ikke hvem der overvåger det fotoalbum du deler. Helt fint - men respektér venligst at det generer nogle at dine venner, ved at lægge en kopi af dine billeder et sted med mildere tredjeparts kontrol.

Venlig hilsen Jonas

Hvordan jeg (ikke) bruger Facebook

Hvordan jeg (ikke) bruger Facebook

Kære Facebook-ven!

Jeg kan lide dig og vil gerne snakke med dig, bare ikke på Facebook!

Min Facebook-konto er til for at nå dig hvor du er, men jeg hænger ikke ud dér. Lad os mødes Frie og Åbne steder i stedet - via email, IRC eller Jabber…

God gammeldags email

Vil du ikke bøvle med noget nyt, så send mig simpelthen en email!

Min email-adresse er dr@jones.dk som altid :-)

Simpel webchat

Hvis du har travlt og ikke bruger Jabber endnu, så prøv at bruge min Simpel Gruppesnak.

Brug gæsteadgang hvis du ikke er bruger ved jones.dk.

Rigtig Jabber

Jabber minder om email: Du skal bruge 1) en konto et sted, 2) et klientprogram opsat til at bruge kontoen, og 3) adressen på dem du vil kontakte.

 1. Registrér en konto ved f.eks. indonesiske http://jabin.org/ eller en anden server.
 2. Installér et Jabber klientprogram…:
  • i Windows prøv at installere Gajim fra http://gajim.org/.
  • på en smartphone prøv app'en fra https://imo.im/.
  • i Ubuntu prøv at bruge Me-menuen i øverste højre hjørne.
  • i Debian prøv at installere Pidgin: aptitude install pidgin.
 3. Invitér mig som ven/buddy: mit Jabber ID er jonas@jones.dk
 4. Foreslå dine venner at gøre det samme! :-D

Nørdet IRC

Mange computernørder hænger ud på IRC. Jeg synes det er grimt og kluntet, men de fleste af mine tekniske venner er der, så jeg anbefaler at gå derhen at snakke teknik.

OFTC er jonas mit kælenavn (nick), og jeg hænger ofte ud i chat-rummet #debian-devel (foruden et par andre).

Hvorfor ikke Facebook?

Facebook er et lukket system: Alle aktiviteter sker eet centralt sted.

Email, Jabber og IRC er åbne protokoler, der udveksler mellem mange Fri systemer (og også nogle ikke-fri).

Forestil dig at have en overbeskyttende mor, som kun lader dig mødes med dine venner eet bestemt sted i byen - hvor hun holde øje med dig.

Du har muligvis ingen hemmeligheder overfor din mor, men værdsætter nok uanset muligheden for at være alene - at have privatliv.

Facebook er det ene sted i byen. Jabber er "lad os mødes et sted".

Venlig hilsen Jonas

Posted
SOME DESCRIPTIVE TITLE

Asien 2011

I september besøgte jeg Bruxelles i Belgien. EPFSUG var så flinke at invitere mig til at give et oplæg om FreedomBox i Europaparlamentet, og sammen udvidede vi besøget til andre organisationer - både græsrødder og mere formelle.

Jeg vendte hjem udmattet men også fuld af energi og engagement, og besluttede at involvere mig i flere af den slags aktiviteter. Et gammelt løfte om at besøge venner i Aceh-regionen af Indonesien (nogen jeg mødte i Taiwan for et par år siden) rumsterede også i mit baghovede.

Efter lidt jongleren med rejseruter og støttemuligheder, var min kurs sat til en 2½ måneds rejse med Debian Pure Blends som hovedtema:

 1. England: London
 2. Indien: Khammam, Hyderabad, Mangaluru, Bengaluru
 3. Vietnam: Ho Chi Minh City, Can Tho
 4. Thailand: Bangkok
 5. Malaysia: Putrajaya
 6. Indonesien: Surabaya, Yogyakarta, Bogor, Banda Aceh, Takengon
 7. England: Cambridge

Debian sponserer den Østasiatiske del, og Debian-entusiaster i Inden søger sponsorater for den Indiske del.

SOME DESCRIPTIVE TITLE

Bygger en fjernbetjening til rigtige biler

SMS bruges til at låse bildørene

Københavns Delebiler modtager snart et nyt parti elbiler. De nye biler indeholder en mobiltelefon knyttet til dørlåsen, så den kun lukker medlemmer ind der har reserveret tid nu.

Jeg sætter systemet op som forbinder bilerne med deres reservationskalender.

Overordnet er ideen at…

 1. Forbinde en normal mobiltelefon til en computer.
 2. Overføre sms beskeder modtaget på telefonen til kalenderen.
 3. Sende beskeder fra kalenderen gennem telefonen.
 4. Lade systemet stå i et hjørne, tændt døgnet rundt.

Det meste af mit arbejde går ud på at undgå måder ting kan gå galt på — som så ofte sker når computere er involveret.

Hvad nu hvis…

 • beskeder bliver forsinkede eller går tabt?
 • en kæde af beskeder dukker op i forkert rækkefølge?
 • beskeder sendes hurtigere end de kan ekspederes?

Robust snak

Menneskesnak er mest robust med jævn tale. Slang, sarkasme eller vittigheder øger risiko for misforståelser. Dette minder meget om computersnak.

Når du surfer på nettet, henter din webbrowser websider med "GET" (hent), og en søgning eller anden formular sendes den med "POST" (send). Ordene "GET" og "POST" er "jævn tale" på Spindet - World Wide Web - defineret som et princip kaldet "REST" eller "RESTfuldt design".

Jeg brugere værtøjet Kannel til at snakke direkte med telefonerne. Når en sms modtages på telefonen, "GET"'er Kannel den til kalenderen. Det er svagt formuleret — den burde have "POST"et beskeden i stedet.

Kannel er et ret stabilt værktøj, men snakker ikke RESTfuldt. Det kræver ekstra opmærksomhed andre steder i systemet for at undgå fejl i særlige situationer.

Det bekymrer mig.

Hver bil har en dagbog

Jeg opsætter derfor en "bro" fra Kannel til RESTfuld snak. Og vælger den klassiske blogging (web-dagbog) som samtalestil:

 • Delebilsflåden er en blogroll (dagbogssamling)
 • hver bil har en blog (dagbog)
 • hver sms sendt fra en bil er et blog (dagbogs)indlæg

Der er to typer blogging (dagbøger) — RSS og Atom. Begge dækker distribution af beskeder. Jeg bruger Atom fordi det er nyest og smartest, og fordi det også dækker oprettelse og redigering af beskeder, gennem udvidelsen AtomPub.

AtomPub kan tillade kalenderen at oprette en tom besked — som så udløser at en sms fra bilen fylder indhold ind i den.

AtomPub kan også lade kalenderen "PUT"te mærkater på eksisterende beskeder, for at notere dem som behandlet, læst osv., og lade en administrator eller en oprydningsrutine "DELETE" (slette) forældede beskeder eller hele blogs. Ordene "PUT" og "DELETE" er også RESTfuld snak.

Systemet danser!

Min sms-til-blog bro er skrevet i Perl, med hjælpesystemet Dancer.

Dancer (danser) gør det nemt at opsætte RESTfuld web-snak, og da jeg kontaktede forfatterne på IRC, udvidede de hurtigt til at understøtte den ikke-RESTfulde finurlighed jeg havde brug for.

Min sms-til-dagbogsbro er endnu ikke færdig, men basale rutiner fungerer. projektet er offentligt, og koden er Fri Software.

SOME DESCRIPTIVE TITLE

FrihedsKassens år

Jeg er med til at udvikle noget kaldet FrihedsKassen.

Da jeg forklarede det for min mor forleden, spurgte hun klogt om projektet, omend tydeligvis en spændende udfordring, virkeligt kan lykkes? Verden er afgjort af lave, men er en så radikal ændring overhovedet mulig?

Irriterende spørgsmål! Og kløgtigt :-)

I en del år har tekniske tidsskrifter prøvet at forudse hvornår Linux har opnået kritisk masse for normale brugere. At dette eller næste år er Linux-skrivebordets år. Spøjst nok, set i bakspejlet, blev "året" igen og igen udskudt, og da så endeligt OLPC banede vej for opsvinget i netbooks og vi kunne sige at være nået frem, havde Verden flyttet sig videre: Nu er Fri Software lisså gængs og lisså brugbar på skrivebordet som kommercielt drevne systemer, men det bliver taget som en selvfølge, ikke lovprist, og vi ser fremad imod Næste Store Udfordring (som nørder) eller Næste Store Begejstring (som brugere).

Måske vil en lignende skæbne tilgå FrihedsKassen: Oprindeligt da vores interesse blev vakt, og gentagne gange siden selvom vi stadigt idag intet konkret har at vise frem - ja endda før vi begyndte at flikke (hacke) på FrihedsKassen - erklærede vores [Profet][] Frihedskassens år. Ikke direkte, men det smart formulerede "lige nu".

Jeg er begejstret og stolt af at arbejde på FrihedsKassen, og håber tossegodt at det bliver klar til globalt forbrug i et meget snarligt "lige nu" - vel vidende at det nok ikke sker på den måde. For jeg er sådan set ligeglad med hvordan det sker, bare der sker noget. Dette hænger sammen med den måde vi arbejder på: Flikkeri (hacking) ligner måske udefra en række større projekter, men er reelt jonglering med bunker af små brikker i et evigt puslespil, hvor hver brik kan bruges på flere måder og på tværs af projekter. Jeg arbejder ikke kunFrihedsKassen, lissom jeg ikke kun har arbejdet på Sukker tidligere, eller kun med Debian som platform:

Jeg arbejder på Frihedsaktiverende teknologier og måder at ramme dem ind så de batter noget i den Rigtige Verden.

Jeg håber sør'me du tager resultaterne for givet. For dét er succes!

SOME DESCRIPTIVE TITLE

Tur til Vietnam

D. 12.-14. november afholdes FOSSASIA-konferencen i Việt Nam, som Debian hacker-kolleger gør til en Mini-Debconf.

Da jeg oprindeligt blev konfronteret med ideen til Debconf10 var jeg opsat på at deltage. Da jeg kom hjem besluttede jeg dog (eller jeg lod min kæreste beslutte for os begge) at flytte til en skøn gammel hytte — som desværre ramlede sammen med FOSSASIA-arrangementet.

For nyligt blev Andreas, som skulle holde et oplæg om Debian Pure Blends ved FOSSASIA, nødt til at aflyse sin tur. Jeg besluttede så at deltage alligevel, da jeg har været entusiastisk om emnet i nogle år: Det ville ærgre mig hvis ikke dette blev promoveret ved FOSSASIA, og jeg skulle gerne kunne kende det godt nok til at give et interessant oplæg.

Efter FOSSASIA bliver jeg i yderligere 1½ uge og tilbyder at udveksle ideer og viden med hackere i området omkring Hồ Chí Minh.

Tak til de venner som overtalte mig til at deltage, specielt Héctor, Andrew og Paul. Og mange tak til Debian for at sponsorere flybilletterne!

SOME DESCRIPTIVE TITLE

En computer er et avanceret redskab til logisk og effektiv problemløsning

Avanceret: Udviklet, fremskreden

Ordet "avanceret" tolkes ofte som noget positivt - som en forbedring. Men det betyder blot at der er sket en udvikling.

En rådden tomat er en højt udviklet tomat. For at afgøre om en udvikling er positiv er det nødvendigt at se på, hvilken retning den tager.

Man kan så pege på, at avanceret betyder fremadrettet udvikling (avancement = fremadskriden) - men fremad er ikke altid den bedste vej at gå.

Logisk: Firkantet, klinisk

Logisk er ikke det samme som simpel. Logiske udtryk kan være så simple som "2+2=4", men en computer indeholder så mange lag af logik, at de ikke længere er simple.

Computere er logisk opbygget, men så komplekse at de kun kan bygges "nogenlunde fejlfrit".

Effektiv: Virkningsfuld

Du er effektiv når du får udrettet en masse hurtigt og nemt.

Et værktøj er kun effektivt hvis du bliver effektiv ved at bruge det.

For den der ikke kender vejen er ingen vind en god vind.

Problemløsning

Den største udfordring ligger i at indkredse og beskrive et problem, ikke i selve problemløsningen. Uden ordentligt forarbejde kan det ligefrem være skadeligt, idet dybereliggende problemstillinger kan sløres af for simple "lappeløsninger";.

Posted
Virus ligger i vedhæftede filer

Virus ligger i vedhæftede filer

Læs dine emails i fred og ro.

Læs hilsner fra nær og fjern - også fra dem som skriver (måske endda på engelsk) at de elsker dig, og mor dig over nigerianere som i lange vendinger be'r om din pin-kode i bytte for en fiktiv diamantmine.

Kig også undrende på emails som ser ud som om de er gået galt i byen: Din bankmand fra Horsens citerer lidt fra koranen og vedlægger et Word-dokument. Din svenske veninde advarer på engelsk om en virus du hurtigst muligt skal fjerne med vedhæftede lille Excel-ark. Selveste Bill Gates inviterer dig til en konkurrence om en Nokia-telefon - du skal blot "klikke her". Eller du(?!?) har sendt dig selv lidt volapyk og vedlægger et Excel-ark…

Virus ligger i vedhæftede filer!

Læs derfor roligt emails. Undgå blot at åbne VEDHÆFTEDE ting du ikke kender noget til. Er du i tvivl, så spørg afsenderen om en forklaring/uddybning.

Du skal IKKE være bange for at læse emails, og du skal IKKE gøre noget forhastet du ikke forstår.

Er du i tvivl om noget, så spørg en nørd i din omgangskreds.

(og er du bange for at din nørd griner ad dig, så kontakt mig - jeg griner ikke!).

En syret detalje: Nogle email-programmer (især dem fra Microsoft) er så "flinke" at åbne vedhæftede filer automatisk - uden du har bedt om det. Spørg en nørd til råds hvis du er usikker på om dit email-program løber om hjørner med dig.

Men frem for alt: lad dig ikke skræmme! Frygt og mistænksomhed er nogle ubehagelige størrelser, og irrelevante i forhold til email-virus.

 • Jonas